L´entitat sabadellenca va començar la seva reunió del mes de març guardant un minut en silenci en memòria per el recent traspàs del soci Josep Molins.
Mai en els més de 50 anys d’història del Panathlon Club Sabadell s’havia parlat del bumerang (el pal que torna) ni del seu campió d’Espanya, constructor i divulgador d’aquest esport- entreteniment, Francesc Vilajosana (Bages, 1978).
“Vaig començar a llançar bumerangs als 12 anys i no entendria la meva vida sense aquest artefacte. I així fins arribar a ser cinc vegades campió d´Espanya i 10 de Catalunya”, comença el bagenc; tot passió cap aquest esport molt practicat a França, Alemanya, Anglaterra, Brasil i a l’Índia, i que compta entre 20 i 30 llançadors a Catalunya.
“Tot i que tothom situa el bumerang a Austràlia, va ser a Polònia d’on surten les primeres referències i d´això fa uns 2.500 anys; sense oblidar que en la tomba del faraó Tutankamon ja s’hi van trobar-ne alguns, ara bé aquests amb incrustacions d’or” segueix comentant irònicament, Vilajosana
La tècnica del llançament és concreta d´aquesta manera “Es gira la cintura, es recolza el pes del cos en una cama i el braç s´estira com si fóssim a llançar una javelina, fent que giri molt ràpid; el problema que tenim es trobar un lloc per fer-ho, ja que necessitem la extensió de dos camps de futbol per a entrenar-nos”, exposa aquest constructor de bumerangs.
“En dec tenir uns mil a casa. Me’ls faig jo i alguns els venc. Poden ser de tots els materials; plàstic, fusta, fibra de carboni –els millors sense cap dubte- i tenir totes les formes possibles tan per llançadors dretans com esquerrans” segueix Francesc Vilajosana, el qual posa especial èmfasi que no és una arma per caçar animals ni matar a ningú; simplement és un joc/esport i que el principal objectiu és passar-ho bé. Tot i això hi ha competicions internacionals i una reglamentació, la qual regula en cinc proves l’habilitat del llançador del bumerang que sol pesar uns 25 grams i que la direcció i la força del vent és fonamental per la orientació d´aquest enginy i el seu retorn cap a l´esportista que el pot agafar amb la mà o bé en la proximitat de la seva caiguda.
“Aquí tenim clubs a Mallorca, País Basc, Madrid, Extremadura.., i no s´ha de tenir una especial envergadura física per llançar el bumerang, tot i això una bona preparació ajuda, per evitar lesions, principalment al braç i a la mà” va concloure Vilajosana, abans de fer algunes demostracions fent volar bumerangs de diverses formes i en varis estils dins les instal·lacions de l’Hotel Urpí.