El Panathlon sabadellenc va tancar la seva temporada de convidats amb la presència del president i director de la Volta Ciclista a Catalunya, Ruben Peris, acompanyat del secretari general, Victor Mur.
Una Volta a Catalunya disputada entre el 20 i 26 del març passat, i que va tenir a Sabadell com a marc final de la 4a etapa amb un recorregut de 188 km. amb sortida a Llívia. L’australià Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) va ser-ne el guanyador.
“L’Eix Macià va proporcionar un gran final degut a la seva amplitud i Sabadell va entrar a formar part de la 102ena. edició de la Volta Ciclista a Catalunya, en una etapa que si bé va ser resolta a l´esprint, abans els corredors van haver de pujar tres ports entre ells el de La Molina i que haguessin volgut que el sabadellenc David de la Cruz hagués pogut culminar amb èxit la seva escapada, la bellesa de l´esprint final va ser incomparable”, d’aquesta forma Peris sintetitzava aquesta quarta etapa d’una Volta creada el 1911 (el Tour ho va ser el 1903 i el Giro el 1909).
Abans, però Ruben Peris va fer un breu i documentat recordatori dels més de cent anys de la prova ciclista catalana.
“Som la tercera prova per etapes més antiga, darrera del Tour i del Giro. La primera edició (1911), amb tres etapes i 365 km, de recorregut total que va guanyar Sebastià Masdeu a un mitjana de 23 km/hora; aquest any l’eslovè Primöz Roglic ho ha fet a una mitjana de 41 km/hora. No cal dir el que ha evolucionat en aquests més de cent anys el ciclisme”.
El president de la Volta va recordar els grans noms que al llarg d’aquest segle han contribuït a posar a la Volta al lloc del que ara gaudeix. Així els Mariano Cañardo, Miquel Poblet, Jacques Anquetil, Felice Gimondi i com no el més gran de tots els temps -en opinió de Ruben Peris- el belga Eddy Merckx, sense oblidar-se dels Indurain, Zulle, Gelabert o bé Contador, 1r.classificat a la Volta del Centenari, el 2011, però posteriorment desqualificat, passant el títol a l’italià Michele Scarponi, que temps desprès moria en un accident de tràfic, mentre s’entrenava.
“Com és habitual hem passat per temps molt difícils, però amb gent que ha estimat i estima el ciclisme, com Ramon Torres -l’avi Torres-, el mateix Poblet convertit a director de la cursa i de la Unió Esportiva Sants hem superat tots els entrebancs, fins gaudir d’una gran acceptació internacional, ja que estem molt ben posicionats en el calendari de la World Tour, una mena de Champions League del ciclisme”.
El president i director va citar una sèrie de números i fets que ha donat com a fruit el resultat actual de la Volta. Així doncs, d’un pressupost de 4,5 milions de pessetes (uns 27.000 € actuals) del 1966, s’ha passat als 1.400.000 € d’ara. Gràcies a l’acord amb la companyia francesa ASO (propietària del Tour, Vuelta a Espanya, la París- Niza, del Dakar o de la marató de París) ha fet que 190 països ens segueixin per televisió, amb la difusió que representa pel país. També els nou milions de seguidors per les xarxes o de les 5.000 pernoctacions que ha suposat aquesta edició, per veure en acció els 18 equips millors del món, dels quals Primoz Roglic va ser el guanyador, empatat a temps amb Remco Evenepoel, acaparador de mallots, com van ser els de punts, muntanya i millor jove i tot que no va poder amb el de millor català -al ser belga- que es va adjudicar el Vilanoví de la Geltrú, Marc Soler.
L’objectiu present per Ruben Peris i el seu equip directiu està en potenciar “La reVolta”, la prova femenina que en la seva quarta edició (2023), ha tingut en l´anglesa Claire Steels, la gran vencedora.