Skip to main content

La temporada 2023-2024 ha començat amb la presència de la UES encapçalada pel seu president, Josep Maria Manyosa tot i que el protagonista va ser Daniel Risco ben assistit pels seus companys de l’Entitat: Leonor Valero, Josep Giralt i Salvador Berdajín, aquest últim, guia voluntari de l’ONCE pel que fa el senderisme.

Daniel Risco, terrassenc de 60 anys, portava una vida del que diem “normal” quan un dia li van diagnosticar una mutació genètica coneguda com retinosi pigmentària que l´ha portat a una sordceguesa, que l´han deixat en un camp visual de només d’un ú per cent quan hi ha claror i nul quan és fosc.“Un ú per cent de visió significa veure, quan hi ha sol, com si miri-s’hi pel forat d´una escopeta”, resumeix Risco.

Aficionat a l’esport Daniel va proposar, fa uns tres anys, abans de la pandèmia va suggerir a Salvador Berdajin de pujar el Pedraforca. La resposta va ser afirmativa, però subjecte a un llarg entrenament molt especial.

“Això va significar entrar en un món en que el guiatge amb barra direccional, i l´arnès son imprescindibles com elements de seguretat, ja que jo m´he de guiar pels sons i les paraules dels companys” sintetitza un satisfet Daniel Risco,
Això va portar-lo amb l´ajut de Manolo Barcia, Berdajín i Giralt; tots socis de la UES a fer el cim del Pollegó Superior (2.506 metres) a la muntanya del Pedraforca. “És el reconeixement emocional, ´la satisfacció que et dona haver-ho aconseguit; aquí no hi ha premis, ni trofeus, ni podis…. “ conclou Daniel.

Els entrenaments a La Mola, Can Deu i altres llocs de la rodalia de Sabadell el va posar en forma física i anímica per la seva particular aventura de la qual en les seves pròpies paraules” si el pujar és cansat el baixar és més perillós i s´ha d´anar amb molta cura, ja que la sensació de caure al buit és constant.”

LA MARXA NÒRDICA EN PLE AUGE
Cada vegada és més freqüent veure pels camps i senders la pràctica de la marxa nòrdica, en solitari o bé en grups. Uns cursets a Múrcia vàrem portar a Manolo Barcia i Leonor Valero a fer un curs monogràfic d´aquest tipus de marxa adaptada i progressió per terrenys no tècnics amb sistema guiat NW Blind.

La UES és capdavantera i tant en el senderisme inclusiu com en la marxa nòrdica i això fa que moltes persones s’encoratgin a la seva pràctica en unes disciplines esportives en les quals falten reglaments i també voluntaris que ajudin a que l´esport sigui veritablement per tothom.

Leave a Reply